Als aanstaande ouder van een tweeling kan de voorbereiding overweldigend lijken. Wat moet je allemaal in huis halen van je uitzetlijst voor de tweeling? En belangrijker: wat moet je dubbel aanschaffen en wat kun je prima delen? Je hoeft namelijk niet alles dubbel aan te schaffen. Gelukkig maar, anders loopt het snel op qua kosten. Ik ga in dit artikel met je delen welke spullen je wél en niet dubbel moet aanschaffen.
Uitzetlijst tweeling: Wat je dubbel nodig hebt
Het spreekt voor zich dat je voor sommige babyspullen niet om dubbele aantallen heen kunt. Dit zijn de absolute must-haves die je voor elke baby apart nodig hebt:
1. Wiegjes of ledikantjes
Hoewel het misschien verleidelijk is om je tweeling in één bedje te laten slapen, raden experts aan om ze na de eerste paar weken apart te laten slapen voor hun veiligheid. Kies voor twee wiegjes of ledikantjes die je in dezelfde kamer kunt plaatsen. Zo blijft het overzichtelijk en kun je ze gemakkelijk in de gaten houden.
2. Autostoeltjes
Veiligheid staat voorop, en dat betekent dat elke baby een eigen autostoeltje nodig heeft. Zorg dat ze geschikt zijn voor pasgeborenen en voldoen aan de huidige veiligheidsnormen.
3. Flessen en spenen
Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding, het is handig om voor beide baby’s genoeg flessen en spenen in huis te hebben. Zo hoef je niet constant te steriliseren en ben je altijd voorbereid op hongerige momenten.
4. Kleding
Twee baby’s betekenen ook twee keer zoveel kleren! Zorg voor voldoende rompertjes, pyjama’s en outfitjes in verschillende maten. Let op: je hoeft niet meteen de halve winkel leeg te kopen; baby’s groeien razendsnel.
5. Zitjes of wipstoeltjes
Wipstoeltjes zijn ideaal om je handen even vrij te hebben. Voor een tweeling is het handig om er twee te hebben, zodat beide baby’s tegelijkertijd veilig en comfortabel kunnen zitten.
Uitzetlijst tweeling: Wat je kunt delen
Gelukkig hoef je niet alles dubbel aan te schaffen. Sommige items kunnen gedeeld worden, wat een hoop ruimte en kosten scheelt.
1. Commode en verzorgingsproducten
Één commode is voldoende. Zorg dat je deze praktisch inricht met luiers, doekjes, crèmes en andere benodigdheden binnen handbereik. Ook een enkele voorraad verzorgingsproducten zoals babyshampoo en billendoekjes is genoeg.
2. Badje
Een tweeling betekent niet dat je twee badjes nodig hebt. Kies een goed babybadje dat groot genoeg is, en geef je kleintjes om de beurt een bad.
3. Kinderwagen
Investeer in een goede tweelingkinderwagen. Deze is speciaal ontworpen om beide baby’s comfortabel te vervoeren. Let op dat je een model kiest dat past bij jouw levensstijl – lichtgewicht voor in de stad, of robuust voor lange wandelingen.
4. Speelmat en speelgoed
Een speelmat kan door beide baby’s gedeeld worden, net als het meeste speelgoed. Let er wel op dat je voldoende variatie hebt, zodat beide kleintjes gestimuleerd blijven.
5. Babyfoon
Één babyfoon met meerdere sensoren is voldoende om beide baby’s in de gaten te houden, zeker als ze in dezelfde kamer slapen.
Slim besparen
Een tweeling krijgen is niet goedkoop, maar er zijn manieren om slim met je budget om te gaan. Hier een paar tips:
- Leen of koop tweedehands: Veel spullen, zoals wiegjes en kleding, worden maar kort gebruikt en zijn in prima staat tweedehands te vinden.
- Vraag om hulp: Maak een baby uitzetlijst en deel deze met vrienden en familie. Misschien kunnen zij je helpen met praktische cadeaus.
- Houd het simpel: Laat je niet meeslepen door marketingtrucs. Koop alleen wat je echt nodig hebt.
Vraag een cadeaukaart aan je kraamvisite
Als je slim bent, vraag je een Prénatal cadeaukaart aan al je kraamvisite. Dan kun je ze opsparen voor een grotere aankoop en zo voorkom je cadeaus die lief bedoeld zijn, maar niet jouw smaak zijn.