Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Van zwangerschapsyoga tot het kiezen van een naam. Het is een bijzondere, maar soms ook overweldigende tijd. Een van de dingen die je zeker op tijd geregeld wilt hebben, is het kraampakket. Maar wat is een kraampakket precies, en wat zit er allemaal in? In dit artikel leg ik het je stap voor stap uit, zodat je goed voorbereid bent op die grote dag.
Wat is een kraampakket?
Een kraampakket is eigenlijk een soort EHBO-doos, speciaal samengesteld voor de bevalling en de dagen erna. Het zit vol medische artikelen die je nodig hebt tijdens een thuisbevalling óf als aanvulling op een bevalling in het ziekenhuis. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het belangrijk om een kraampakket in huis te hebben: je weet namelijk nooit hoe het loopt.
En let op: zorg dat je het kraampakket minstens zes weken vóór je uitgerekende datum in huis hebt. De bevalling kan altijd eerder beginnen en dan wil je niet misgrijpen.
Wat zit er in een kraampakket?
Hoewel de inhoud iets kan verschillen per aanbieder, bevat een standaard kraampakket meestal de volgende spullen:
✅ Matrasbeschermer
Plaats deze al een paar weken voor de uitgerekende datum op je matras. Zo voorkom je vlekken bij eventueel gebroken vliezen in de nacht.
✅ Kraammatras
Dit extra matrasje gebruik je op je bed tijdens de bevalling om alles hygiënisch te houden. Het vangt bloed, vocht en vruchtwater op.
✅ Onderleggers
Deze zijn multifunctioneel: handig tijdens de bevalling, maar ook daarna bij de verzorging van jou of je baby. Denk aan verschonen, aankleden of kolven.
✅ Flesje alcohol
Een klassiek ontsmettingsmiddel voor schone werkplekken of instrumenten. Praktisch én essentieel.
✅ Watten
Worden meestal gebruikt voor het aanbrengen van alcohol of voor lichte wondverzorging.
✅ Steriele gaasjes
Deze heb je nodig bij wondverzorging, bijvoorbeeld als je hechtingen hebt of je baby een navelwondje heeft.
✅ Navelklem (of cordring)
Dit wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng na de geboorte. De klassieke navelklem is vrij groot; een cordring is kleiner en zachter en wordt steeds populairder.
✅ Kraamverband
In de eerste dagen na de bevalling verlies je nog veel bloed en vocht. Gewoon maandverband is dan niet genoeg. Kraamverband is extra dik en vaak krijg je er ook een netbroekje bij om het op zijn plek te houden. Niet charmant, wel noodzakelijk.
✅ Hechtpleister
Voor het fixeren van gaasjes of bij kleine wondjes. Wordt vaak gebruikt door de verloskundige of kraamverzorgende.
✅ Zoogcompressen
Als je borstvoeding geeft (of je melkproductie net op gang komt), kunnen je borsten wat gaan lekken. Zoogcompressen beschermen je kleding en geven je wat rust en zekerheid in de eerste dagen.
Waar haal je een kraampakket of hoe kun je een kraampakket aanvragen?
Veel vrouwen krijgen een kraampakket via hun zorgverzekering, vaak gratis als je aanvullend verzekerd bent. Check dus op tijd je polis of neem even contact op met je verzekeraar.
Ben je niet aanvullend verzekerd of wil je zelf iets samenstellen? Dan kun je ook een kraampakket kopen via drogisterijen of online, bijvoorbeeld bij Bol.com, Etos of gespecialiseerde babywinkels.
Tip: bestel je kraampakket op tijd, zodat je je er geen zorgen meer over hoeft te maken.
Moet je dit echt allemaal in huis halen?
Ja. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt: een kraampakket is geen overbodige luxe. Alles wat je nodig hebt, zit erin. Het scheelt stress, zoeken én is hygiënisch en veilig voor jou en je baby.