Heb je je ooit midden in de nacht afgevraagd of het niet te koud was in de babykamer? De temperatuur in de babykamer is een belangrijk onderwerp dat veel ouders bezighoudt, en met goede reden. Een te koude kamer kan ongemak of zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken bij je kleintje. Maar, wat is dan te koud? En te warm is ook weer niet goed… lastig!

Waarom een goede kamertemperatuur belangrijk is
Een baby kan zichzelf nog niet goed warm houden zoals wij dat kunnen. Vooral pasgeborenen zijn hier extra gevoelig voor, omdat hun lichaam nog moeite heeft met het reguleren van hun temperatuur. Een te koude kamer kan ervoor zorgen dat je baby zich niet comfortabel voelt, slecht slaapt of zelfs onderkoeld raakt. Aan de andere kant wil je ook niet overdrijven met warmte, want dat kan weer andere risico’s met zich meebrengen.
De ideale kamertemperatuur voor een baby ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius. Dit klinkt misschien fris, maar met de juiste kleding en slaapomgeving is dit perfect voor een gezonde en veilige slaap.
Hoe herken je dat de babykamer te koud is?
Hoe kun je weten of de kamer te koud is? Er zijn een aantal trucjes die je kunt toepassen om erachter te komen:
- Voelt je baby’s nekje koud aan? Dit is een betere graadmeter dan handjes of voetjes, omdat die altijd wat kouder kunnen zijn.
- Is je baby onrustig of moeilijk in slaap te krijgen? Dit kan soms door de temperatuur komen.
- Heeft je baby een koude neus? Dit kan ook een teken zijn dat de kamer aan de frisse kant is.
Gebruik daarnaast altijd een thermometer om de temperatuur in de kamer te controleren. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Hoe kun je de babykamer verwarmen?
Nu je weet dat de kamer te koud kan zijn, is de volgende vraag: wat kun je eraan doen? Hier zijn een aantal praktische oplossingen:
1. Investeer in een betrouwbare kamerthermometer
Een thermometer is je beste vriend. Er zijn veel digitale thermometers die naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid meten – een bonus, want een droge lucht kan ook ongemak veroorzaken.
2. Gebruik een veilige babykamerverwarming
Als de kamer structureel te koud is, kun je overwegen een verwarming te gebruiken. Zorg ervoor dat de verwarming nooit direct op je baby is gericht en gebruik bij voorkeur een timer om oververhitting te voorkomen.
3. Kleed je baby goed aan
Laagjes zijn je geheime wapen! Kies voor een romper, pyjama en een slaapzak die geschikt is voor de kamertemperatuur. Een slaapzak met TOG-waarde helpt je hierbij – hoe hoger de TOG, hoe meer warmte het biedt.
4. Isoleer de kamer
Controleer of er tocht is bij ramen en deuren. Met tochtstrips en dikke gordijnen kun je al veel doen om de warmte binnen te houden. Een vloerkleed kan ook helpen om een koude vloer te isoleren.
5. Warm de kamer voor
Voor je baby naar bed gaat, kun je de kamer tijdelijk iets verwarmen en daarna de verwarming uitzetten. Dit zorgt voor een behaaglijke temperatuur zonder dat het te warm wordt.
Wat kun je beter vermijden?
Het is belangrijk om warmtebronnen veilig te gebruiken. Vermijd elektrische dekens, kruiken of verwarmingskussens in de wieg, omdat deze te warm kunnen worden of een veiligheidsrisico kunnen vormen. Hetzelfde geldt voor open vuur of losse kachels zonder beveiliging.

[…] de babykamer altijd een aangename temperatuur heeft, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kou of tocht? In deze blog geef ik je praktische tips om de babykamer optimaal warm te […]
[…] tot oververhitting, wat in verband wordt gebracht met wiegendood (SIDS). Aan de andere kant kan een te koude kamer ervoor zorgen dat je baby het moeilijker heeft om in slaap te vallen of onrustiger slaapt. Het is […]