Overige Veiligheid

Waarom slaapt een baby op de slaapkamer van de ouders?

waarom baby op slaapkamer ouders

Als je net ouder bent geworden, komt er veel op je af. Eén van de eerste vragen waar je tegenaan loopt is: waar slaapt de baby? Misschien heb je een prachtige babykamer ingericht en lijkt het logisch om je kleintje daar direct te laten slapen. Toch kiezen veel ouders ervoor om hun baby de eerste weken of maanden bij hen op de slaapkamer te laten slapen. Maar waarom slaapt een baby op de slaapkamer van de ouders? Is dat echt beter? Ik zocht het voor je uit.

Veiligheid en geborgenheid

Een pasgeboren baby komt net uit de veilige, warme baarmoeder en moet wennen aan de grote wereld. Door je baby dichtbij te laten slapen, voelt hij zich geborgen. Hij hoort je ademhaling, ruikt je geur en voelt zich gerustgesteld. Dit kan helpen om beter te slapen en minder onrustig te zijn. Ook verkleint slapen op de ouderlijke kamer het risico op wiegendood, volgens de richtlijnen van deskundigen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Handig bij nachtvoedingen

Als je ouder wordt, weet je dat nachtvoedingen erbij horen. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, je baby heeft je ’s nachts nodig. Wanneer hij in een wiegje naast je bed ligt -of in een co-sleeper-, hoef je niet naar een andere kamer te strompelen, half slapend en zoekend naar een speentje of flesje. Je kunt hem direct troosten en voeden, waardoor jullie allebei sneller weer in slaap vallen. Een win-win!

Het helpt ouders ook

Niet alleen je baby slaapt rustiger met jou in de buurt, ook voor jou als ouder is het geruststellend. Je kunt je kindje gemakkelijk in de gaten houden zonder steeds op te hoeven staan en naar een andere kamer te lopen. Vooral in die eerste onzekere weken geeft dit een gevoel van controle en rust. Je hoort zijn ademhaling, merkt direct als hij onrustig is en kunt sneller reageren.

Ik ging zelf bijvoorbeeld heel vaak kijken bij onze eerste, omdat ik bang was dat ‘ie niet meer ademde (hij was zo stil). Je bent daar dan druk mee in de weer en dat komt jouw nachtrust ook niet ten goede.

Wanneer naar de babykamer?

Hoewel het fijn en praktisch is om je baby bij je te laten slapen, is het niet voor altijd nodig. Na een paar weken of maanden – afhankelijk van wat voor jullie goed voelt – kan je baby prima naar zijn eigen kamer verhuizen. Dit kan een natuurlijk moment zijn wanneer hij langere nachten begint te maken of wanneer jullie merken dat je elkaar ‘s nachts wakker houdt. Ieder gezin is anders, dus volg vooral je eigen gevoel!

Allebei onze kinderen zijn eigenlijk vrij vlot naar hun eigen kamer gegaan, dat werkte voor ons goed. Maar in onze familie zien wij dat de kinderen jarenlang op de slaapkamer van de ouders slapen. Dat wilden wij niet, dus wij hebben dit zo snel mogelijk omgegooid.

Wat werkt voor jullie?

Er zijn geen vaste regels, alleen adviezen. Het belangrijkste is dat jullie een keuze maken die goed voelt voor jullie gezin. Of je nu zes weken of zes maanden je baby bij je houdt, zolang je rekening houdt met veiligheid en comfort, komt het goed. En wees gerust: ook als je baby eenmaal op zijn eigen kamer slaapt, blijf je altijd dichtbij om te troosten, te knuffelen en te zorgen. Dat is het mooie aan ouderschap!

Slaapt jouw baby bij jou op de kamer? Of heb je hem al snel naar de babykamer verplaatst? Deel je ervaring hieronder, we zijn benieuwd!

Ook interessant om te lezen

Aanbevolen blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *